top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Wortelkanaalbehandeling

Het behouden van een goede mondgezondheid is essentieel voor het algehele welzijn. Regelmatige tandheelkundige zorg speelt een cruciale rol bij het behouden van sterke en gezonde tanden. Soms kunnen echter door gaatjes en infectie de bacteriën het zenuwkanaal van de tand bereiken. Een wortelkanaalbehandeling is een effectieve procedure om deze ontsteking aan te pakken.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is een tandheelkundige procedure die wordt uitgevoerd om een infectie in het wortelkanaal van een tand te behandelen. Het wortelkanaal is het deel van de tand dat de bloedvaten en zenuwen bevat. Wanneer dit gebied geïnfecteerd raakt, kan dit leiden tot verhoogde gevoeligheid en/of pijn.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer de zenuw(en) in het wortelkanaal van een tand onomkeerbaar geïnfecteerd raken. Dit kan gebeuren als gevolg van tandbederf, een tandtrauma of een barst in de tand. Als de infectie niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar de omliggende weefsels, wat tot ernstige complicaties kan leiden.

Symptomen van een infectie in het wortelkanaal

Een infectie in het wortelkanaal kan verschillende symptomen veroorzaken. Het is belangrijk om op deze tekenen te letten, omdat ze kunnen wijzen op de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 

 • Aanhoudende tandpijn

 • Gevoeligheid voor warme en koude temperaturen

 • Tandgevoeligheid bij het kauwen

 • Zwelling van het tandvlees

 • Verkleuring van de tand

 

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen. Tijdige behandeling kan verdere complicaties voorkomen.

Kosten van een wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. De tandarts geeft een begroting voor de behandeling. De complexiteit, soort tand en mogelijke complicaties van de behandeling spelen een rol bij het bepalen van de kosten.

Behoud van de natuurlijke tand of kies

Een wortelkanaalbehandeling helpt bij het behoud van uw natuurlijke tand, wat op lange termijn financieel voordelig kan zijn.

Het proces van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit verschillende stappen die zorgvuldig worden uitgevoerd door de tandarts. Hieronder volgt een uitleg van het proces:

1. Diagnose en planning

De tandarts zal uw symptomen beoordelen, een grondig onderzoek van de geïnfecteerde tand uitvoeren en mogelijk röntgenfoto's maken om de ernst van de infectie te beoordelen. Op basis hiervan zal een behandelplan worden opgesteld.

2. Verdoving

Voordat de behandeling begint, zal de tandarts een plaatselijke verdoving toedienen om ervoor te zorgen dat u comfortabel en pijnvrij bent tijdens de procedure.

3. Toegang tot het wortelkanaal

De tandarts zal een kleine opening in de tand maken om toegang te krijgen tot het geïnfecteerde wortelkanaal. Hierdoor kunnen de pulp en het geïnfecteerde weefsel worden verwijderd.

4. Reiniging en desinfectie

Met behulp van speciale instrumenten zal de tandarts de kanalen grondig reinigen en desinfecteren. Dit helpt bij het verwijderen van bacteriën, infecties en andere schadelijke stoffen.

5. Vullen en afdichten van het wortelkanaal

Na het reinigen en desinfecteren van het wortelkanaal, zal de tandarts het kanaal afdichten. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt verdere infectie.

6. Herstel en nazorg

Na het vullen van het wortelkanaal zal de tandarts de opening in de tand afsluiten met een vulling of een tandheelkundige kroon, afhankelijk van de conditie van de tand. Deze stap helpt de tand te versterken en beschermt tegen toekomstige schade.

Voordelen van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling biedt verschillende voordelen voor patiënten, waaronder:

Pijnverlichting

Een wortelkanaalbehandeling verlicht de pijn en ongemak die gepaard gaan met een infectie in het wortelkanaal.

Behoud van de natuurlijke tand

Door de geïnfecteerde tand te redden, wordt de natuurlijke bijtkracht behouden en wordt voorkomen dat omliggende tanden verschuiven.

Verbetering van de mondgezondheid

Een wortelkanaalbehandeling helpt bij het elimineren van infecties en verbetert de algehele mondgezondheid.

Risico's en complicaties

Het is belangrijk om met uw tandarts te praten over eventuele zorgen of vragen met betrekking tot de risico's en complicaties van een wortelkanaalbehandeling. Uw tandarts kan u voorzien van gedetailleerde informatie en u geruststellen over de veiligheid en effectiviteit van de procedure.

Preventieve maatregelen om wortelkanaal infecties te voorkomen

Hoewel een wortelkanaalbehandeling een effectieve oplossing is voor geïnfecteerde wortelkanalen, is het altijd beter om dergelijke infecties te voorkomen. Enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen, zijn onder andere:

Regelmatige tandheelkundige controles

Zorg ervoor dat u regelmatig naar uw tandarts gaat voor controles en reinigingen. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van tandheelkundige problemen.

Goede mondhygiëne

Zorg ervoor dat u dagelijks uw tanden poetst en tussen de tanden reinigt met flos of een stoker.

Vermijd het uitstellen van tandheelkundige behandelingen

Als u symptomen van een infectie ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Het uitstellen van de behandeling kan leiden tot verdere verspreiding van de infectie.

Draag een gebitsbeschermer

Bij risicovolle activiteiten, zoals sporten, waarbij er kans is op tandletsel, draag een gebitsbeschermer om trauma aan de tanden te voorkomen.

Wortelkanaalbehandeling bij kinderen

Het is belangrijk om de mondgezondheid van kinderen te bevorderen door regelmatige tandheelkundige controles, een gezond dieet en goede mondhygiëne praktijken te implementeren. Dit helpt bij het voorkomen van tandheelkundige problemen, waaronder infecties in het wortelkanaal.

 • How can I make an appointment at Dentist Amsterdam-Zuid?
  You can make an appointment by telephone via telephone number: 020-6792054. It is also possible to send an email to info@tandartsamstedamzuid. en. New to our practice? Use the following link to register: new patientWe will contact you as soon as possible to schedule an appointment.
 • Does Tandartspraktijk Amsterdam-Zuid accept new patients?
  New patients are most welcome with us at this time. Please use the following link to register: new patient. We will then contact you as soon as possible, but at the latest within two weeks.
 • What does my first visit to the practice look like?
  Dental practice Amsterdam-Zuid reserves plenty of time for you. During your first visit to our practice you will become acquainted with the practice, your dentist and our working method. A future-proof treatment plan is drawn up especially for you based on certain questions, radiological and clinical research. Your expectations and wishes are of course taken into account. We request that you bring a valid ID.
 • I want to cancel or reschedule my appointment, how do I do that?
  You can contact us by telephone to cancel or change an appointment (020-6792054). Please report this 24 hours in advance, otherwise we will be forced to charge for the reserved time. Outside opening hours you can send an email with your request to info@ dentistamsterdamzuid.nl.
 • Which dental treatments does the Amsterdam-Zuid Dental Practice offer?
  At Dental Practice Amsterdam-Zuid we aim for healthy, strong and beautiful teeth for everyone. Our enthusiastic team offers high-quality dental care, clear communication and a personal approach for young and old. More information about our treatments can be found on the pages below: treatments.
 • Are emergencies treated on the same day at Tandarts Amsterdam-Zuid?
  We treat emergency cases and acute pain on the same day as much as possible. To make an appointment during opening hours, please call: 020-6792054. Outside opening hours, please call: 088-2632727 www.mondzorgpoli.nl (Slotervaart Hospital) or 0900-8602 www.tandartsspoedpraktijk.nl (OLVG)
 • Are there parking options near Dentist Amsterdam-Zuid?
  It is best to park on the Apollolaan side.
 • Which languages do the staff speak at Dentist in Amsterdam-Zuid?
  We speak Dutch / We speak English / Parlons Français.
 • How often should I have a dental check-up at Tandarts Amsterdam-Zuid?
  We recommend that you visit us twice a year for the periodic check-up. Prevention is an absolute must and we also offer a dental cleaning during the periodic check-up.
 • Is the practice wheelchair accessible?
  The practice has an automatic front door, is on the ground floor and is therefore wheelchair accessible. We are happy to help you.
 • Ik heb een klacht. Wat moet ik doen?
  U kunt uw klacht kenbaar maken door middel van onze klachtenregeling.
bottom of page