top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Gebitsprothese

Indien men geen tanden of kiezen meer heeft, wordt er vaak een gebitprothese gemaakt. Ook bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen, kan er een partiële prothese of frameprothese vervaardigd worden. Een gebitprothese vervangt de functie van het gebit. Denk aan kauwfunctie, spraak en esthetiek.

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese is een kunstmatige vervanging van ontbrekende tanden en het omliggende weefsel. Het is ontworpen om de functie en het uiterlijk van een natuurlijk gebit te herstellen. Gebitsprotheses zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals kunsthars en porselein, die lijken op natuurlijke tanden en tandvlees.

Soorten gebitsprotheses

Volledige gebitsprothese

Een volledige gebitsprothese wordt gebruikt wanneer alle tanden in de boven- en onderkaak ontbreken. Het bestaat uit een reeks kunsttanden die zijn bevestigd aan een roze kunstharsbasis, die op zijn beurt rust op het tandvlees en de kaak. Een volledige gebitsprothese zorgt voor een volledige vervanging van het gebit.

Partiële gebitsprothese

Een partiële gebitsprothese wordt gebruikt wanneer slechts enkele tanden ontbreken. Het bestaat uit kunsttanden die worden ondersteund door een metalen frame dat zich hecht aan de omliggende natuurlijke tanden. Een partiële gebitsprothese zorgt voor een gedeeltelijke vervanging van het gebit en helpt bij het voorkomen van verschuiving van de overgebleven tanden.

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese, ook wel bekend als een klikgebit, is een gebitsprothese die wordt bevestigd op implantaten die in de kaak zijn geplaatst. Dit zorgt voor een stevige en stabiele bevestiging van de prothese. Een overkappingsprothese biedt een betere functionaliteit en comfort in vergelijking met traditionele gebitsprotheses.

Frameprothese

Een frameprothese is een partiële gebitsprothese die is bevestigd aan een metalen frame dat zich om de natuurlijke tanden wikkelt. Dit type prothese is dunner en lichter dan een volledige gebitsprothese, waardoor het comfortabeler is om te dragen.

Voordelen van het dragen van een gebitsprothese

Herstel van de esthetiek

Een gebitsprothese helpt bij het herstellen van een stralende glimlach, waardoor het zelfvertrouwen van mensen wordt vergroot.

Verbeterde spraak

Het ontbreken van tanden kan de spraak beïnvloeden. Een gebitsprothese helpt bij het verbeteren van de uitspraak en verstaanbaarheid.

Eenvoudig eten

Met een gebitsprothese kunnen mensen genieten van een breed scala aan voedingsmiddelen zonder beperkingen.

Ondersteuning van de gezichtsstructuur

Gebitsprotheses helpen bij het behouden van de natuurlijke vorm van het gezicht en voorkomen verzakking van de kaak.

Het proces van het verkrijgen van een gebitsprothese

Het verkrijgen van een gebitsprothese omvat verschillende stappen:

Consultatie

De tandarts beoordeelt de mondgezondheid en bespreekt de beste opties voor een gebitsprothese.

Afdrukken

Afdrukken van de kaak worden gemaakt om een nauwkeurige pasvorm van de prothese te garanderen.

Nood prothese

Een tijdelijke prothese wordt gemaakt om de pasvorm en esthetiek te controleren.

Definitieve prothese

Na goedkeuring van de proefprothese wordt de definitieve gebitsprothese vervaardigd en aangepast aan de mond van de patiënt.

Dagelijkse verzorging van een gebitsprothese

Om een gebitsprothese in goede staat te houden, is dagelijkse verzorging essentieel. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Reiniging van de gebitsprothese

Spoel de prothese af met water na elke maaltijd en reinig deze dagelijks met een zachte tandenborstel en speciale prothese-reinigingsmiddelen.

Mondhygiëne

Poets en flos de resterende natuurlijke tanden grondig om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen.

Bezoek aan de tandarts

Regelmatige controles bij de tandarts zijn belangrijk om de mondgezondheid te controleren en eventuele aanpassingen aan de prothese te maken.

bottom of page