top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Vullingen (gaatjes kiezen/tanden)

Als het gaat om de gezondheid van onze tanden en kiezen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de preventie en behandeling van gaatjes. Vullingen spelen een cruciale rol bij het herstellen van het natuurlijk tandmateriaal van tanden en kiezen die zijn aangetast door bacteriën.

Wat zijn vullingen?

Vullingen zijn tandheelkundige materialen die worden gebruikt om de structuur en functionaliteit van tanden en kiezen te herstellen nadat ze zijn aangetast door gaatjes. Ze worden ook gebruikt om gebroken of beschadigde tanden te repareren.

Waarom zijn vullingen belangrijk?

Vullingen zijn van vitaal belang, omdat ze helpen om de integriteit van het gebit te herstellen. Onbehandelde gaatjes kunnen leiden tot ernstige tandpijn, infecties en zelfs verlies van tanden. Door vullingen te plaatsen, kan de tandarts de schade herstellen en voorkomen dat het probleem erger wordt.

De procedure voor het plaatsen van een vulling

Het herstellen van een tand door middel van een vulling wordt hieronder stapsgewijs uitgelegd:

1. Verdoving

Voordat de tandarts begint, wordt het gebied rondom de tand verdoofd met een lokaal verdovingsmiddel om eventueel ongemak te minimaliseren.

2. Verwijderen van het aangetaste weefsel

De tandarts verwijdert het aangetaste tandmateriaal.

3. Voorbereiding voor het plakken

De tandarts brengt een lijmlaagje aan.

4. Plaatsing van de vulling

De tandarts brengt het vullingsmateriaal aan in uw tandkleur.

5. Aanpassing en polijsten

Na het plaatsen van de vulling wordt deze aangepast en op hoogglans gepolijst.

Hoe kunt u het beste gaatjes voorkomen?

Het voorkomen van gaatjes is essentieel voor een goede mondgezondheid. Hier zijn enkele tips om gaatjes te voorkomen:

 

  • Poets je tanden minstens twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.

  • Flos of stoker dagelijks om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken.

  • Beperk het aantal suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.

  • Bezoek regelmatig je tandarts voor controle en professionele reiniging.

Het belang van regelmatige tandheelkundige controles

Regelmatige tandheelkundige controles zijn van groot belang voor het behoud van een gezond gebit. Tijdens deze controles kan de tandarts vroegtijdig tandbederf opsporen en behandelen.

Het herstellen van beschadigde vullingen

In sommige gevallen kunnen vullingen beschadigd raken door slijtage, breuken of tandbederf eromheen. Als dit gebeurt, moet de beschadigde vulling worden vervangen om verdere schade aan de tand te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig je tandarts te bezoeken, zodat eventuele problemen met vullingen op tijd kunnen worden opgespoord en behandeld.

Prijzen van een vulling

De kosten van een vulling kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type vullingsmateriaal, de locatie van de tand of kies en de complexiteit van de behandeling kunnen allemaal van invloed zijn op de prijs. 

 

De prijs van een vulling wordt meestal berekend op basis van het aantal vlakken dat moet worden gevuld. Een vulling op één vlak (bijvoorbeeld een oppervlakkig gaatje) zal doorgaans minder kosten dan een vulling op meerdere vlakken (bijvoorbeeld een diepere holte). Het is belangrijk om te weten dat er mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht voor aanvullende behandelingen, zoals verdoving of röntgenfoto's. Om de exacte kosten van een vulling te bepalen, is het het beste om rechtstreeks contact op te nemen en een prijsopgave te doen bij onze experts. Het is ook de moeite waard om te informeren of de verzekering de kosten eventueel dekt.

bottom of page