top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Tandletsel

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms kan het zo zijn dat tijdens een val uw tanden beschadigen. Tandletsel verwijst naar schade aan de tanden of het omliggende weefsel als gevolg van een ongeluk. Het kan variëren van een klein scheurtje in een tand tot het volledig verlies van een tand. Tandletsel kan voorkomen bij zowel de melktanden als de blijvende tanden. We helpen u om er achter te komen welke soorten tandletsel er zijn en hoe u hiermee moet omgaan.

In geval van spoed

Bij acute pijn of andere spoedgevallen belt u tijdens openingstijden met: 020-6792054 

Buiten openingstijden met: 088-2632727 of kijk op www.mondzorgpoli.nl  (Slotervaart Ziekenhuis) of 0900-8602 www.tandartsspoedpraktijk.nl (OLVG)

Soorten tandletsel en wat te doen

Blijvende tand/kies eruit
  • Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon: het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel. Aanraking van de wortel doodt de gevoelige cellen, wat de kans op succesvolle terugplaatsing van de tand zal verkleinen.

  • Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en de tand een grotere kans heeft om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.

  • Plaats de tand terug in de mond, in de oorspronkelijke positie. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit.

  • Lukt het terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft.

  • Lukt het terugplaatsen wel? Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren.

  • Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten. Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op een succesvol eindresultaat.

Melktand/kies verloren

Het is niet aan te bevelen een melktand terug te plaatsen om schade aan de blijvende opvolgende tand/kies te voorkomen. U kunt contact opnemen met uw tandarts voor advies. Er wordt dan een afspraak gemaakt ter controle van het wondje en om te kijken of er nog stukjes van de tand in het tandvlees zitten. Bij verlies van een melktand/kies wordt gewacht tot de volwassen tand/kies vanzelf door komt.

Tand of kroon afgebroken
  • Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas melk of speeksel.

  • Ga met het afgebroken stuk(je) naar de tandarts. Soms valt het terug te plaatsen.

  • De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal.

Voorkom (sport)ongelukken: draag een gebitsbeschermer

Bij sommige sporten heeft u meer kans op tandletsel. Door het dragen van een gebitsbeschermer (bitje) kunt u de schade vaak beperken. Kant en klare gebitsbeschermers zijn te koop in sportwinkels, maar u kunt ook een gebitsbeschermer op maat laten maken door uw tandarts. De op maat gemaakte gebitsbeschermer wordt speciaal ontwikkeld voor uw gebit en beidt een betere bescherming dan gebitsbeschermers in de winkel. Ook zit een op maat gemaakte gebitsbeschermer over het algemeen comfortabeler. Vraag uw tandarts voor meer informatie over gebitsbeschermers.

bottom of page