top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn restauratieve behandelingen om één of meerdere beschadigde, verzwakte of missende tanden te herstellen. Het doel van de behandeling is duurzaam herstel van verloren gegaan tandweefsel. Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Wat is een kroon of brug?

Een kroon of brug is een, buiten de mond, op maat gemaakte restauratie om het gebitselement te herstellen. Bij de term kroon wordt er over één tand of kies gesproken, in tegenstelling tot een brug  waarbij het over meerdere tanden of kiezen gaat. Het is ontworpen om de natuurlijke vormgeving en kleur van de oorspronkelijke tand na te maken, waardoor het esthetische aspect behouden blijft. Kroon- en brugbehandelingen worden uitgevoerd door tandartsen in samenwerk met een tandtechnieker. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen om langdurige resultaat te garanderen.

Redenen voor het vervaardigen

Er zijn verschillende redenen waarom een tandarts deze behandeling kan aanbevelen. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

Bescherming

Een kroon kan worden gebruikt om een tand te beschermen die ernstig is verzwakt door tandbederf, breuken of tandheelkundige ingrepen, zoals een wortelkanaalbehandeling. Een kroon/brug beschermt en versterkt een verzwakte tand, waardoor verdere schade en breuk kan worden voorkomen.

Herstel/functionaliteit

Een kroon en/of brug kan worden geplaatst op een afgebroken tand of een tand die is aangetast door slijtage. Het helpt de tand zijn oorspronkelijke vorm, sterkte en functionaliteit te herstellen.

Esthetiek

Kronen en/of bruggen kunnen worden gebruikt om de natuur te herstellen. Zo kunnen beschadigde en verkleurde tanden worden hersteld. Meer weten over esthetische behandelingen bij tandarts Amsterdam-Zuid? Ontdek alles over onze esthetische behandelingen.

Duurzaamheid

Kronen en bruggen kunnen de levensduur van gebitselementen verlengen, waardoor u als patiënt kunt genieten van de voordelen op lange termijn.

Verschillende soorten materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor het vervaardigen van kroon- en brugwerk. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Uw tandarts adviseert u over welk materiaal in uw specifieke situatie het beste is.

Het proces

Het vervaardigen van een kroon of brug bij Tandarts Amsterdam-Zuid vereist doorgaans meerdere afspraken. Tijdens de eerste afspraak wordt het aangetaste weefsel verwijderd. Er wordt een beschermlaag aangebracht op uw tand en een digitale scan/afdruk gemaakt. Deze wordt naar het tandtechnisch laboratorium verzonden om het werkstuk op maat te laten maken. U gaat naar huis met een tijdelijke kroon. Tijdens de tweede afspraak wordt de kroon/brug zorgvuldig gepast en indien nodig aangepast, waarna deze permanent wordt bevestigd met behulp van tandheelkundig cement.

Nazorg en onderhoud

Om de duurzaamheid te waarborgen, is regelmatige nazorg en onderhoud essentieel. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven door regelmatig te poetsen en interdentaal te reinigen. Daarnaast is het belangrijk om periodieke controles in te plannen om de conditie van de kroon/brug te controleren en eventuele problemen vroegtijdig te behandelen.

Kosten van behandeling

Het vervaardigen van een kroon- en/of brug bij Tandarts Amsterdam-Zuid kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de kosten van een kroon behandeling: materiaalkeuze, complexiteit van de behandeling en de verzekering. De tandarts stelt een begroting voor u op.

bottom of page