top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Periodieke controle

Een periodieke controle, ook wel bekend als halfjaarlijkse controle bij de tandarts, is van essentieel belang voor het behoud van een goede mondgezondheid. Tijdens deze regelmatige controles kan de tandarts problemen vroegtijdig opsporen en behandelen, waardoor ernstige complicaties kunnen worden voorkomen. 

Waarom zijn periodieke controles belangrijk?

Vroegtijdige detectie van tandheelkundige problemen

Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunnen problemen zoals gaatjes, tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere afwijkingen in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit maakt het mogelijk om tijdig in te grijpen en verdere schade te voorkomen.

Professionele gebitsreiniging

Tijdens een periodieke controle wordt bij Tandarts Amsterdam-Zuid vaak gelijktijdig uw gebits professioneel gereinigd. Hierbij worden tandplak en tandsteen verwijderd, wat de kans op tandvleesaandoeningen vermindert en zorgt voor een frisse adem.

Advies

De tandarts, mondhygiënist en/of preventie-assistent kan waardevolle informatie en advies geven omtrent mondgezondheid. Tijdens een controleafspraak kan de tandarts u informeren over de juiste technieken voor het poetsen en flossen van uw tanden, het belang van een gezond dieet voor uw gebit en andere nuttige tips voor de beste mondverzorging.

Hoe vaak is een periodieke controle nodig?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om elke zes maanden een periodieke controle bij Tandarts Amsterdam-Zuid in te plannen. Dit geldt voor de meeste mensen, maar afhankelijk van uw specifieke mondgezondheid en risicofactoren kan de tandarts een andere frequentie aanbevelen.

Kosten periodieke controle

Basisverzekering en aanvullende verzekering

De kosten van een tandartscontrole kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de tandartspraktijk, uw zorgverzekering en de specifieke behandelingen die tijdens de controle worden uitgevoerd. Tandartsen hanteren tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is raadzaam om voorafgaand aan uw afspraak de tarieven te bespreken en te informeren naar eventuele vergoedingen vanuit uw zorgverzekering.

Transparantie en begrotingen

Een transparante communicatie vinden wij essentieel. Uw tandarts geeft u, waar mogelijk, een indicatie van de kosten voordat er behandelingen worden uitgevoerd.

Tips voor een succesvolle periodieke controle

Om optimaal te profiteren van uw periodieke controles bij de tandarts, zijn hier enkele handige tips die u kunt volgen:

1. Houd een goede mondhygiëne

Regelmatig poetsen en flossen van uw tanden is essentieel voor een goede mondgezondheid. Zorg ervoor dat u minstens twee keer per dag poetst en dagelijks flossdraad, tandenstokers of ragers gebruikt. Dit helpt tandplak te verwijderen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

2. Let op veranderingen in uw mond

Wees alert op eventuele veranderingen in uw mond, zoals eventuele gevoeligheid en/of pijn.

3. Volg een gezond dieet

Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D, is gunstig voor uw tanden en tandvlees. Beperk ook de consumptie van suikerhoudende dranken en snacks, omdat deze kunnen bijdragen aan tandbederf.

4. Vermijd slechte gewoonten 

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen schadelijk zijn voor uw mondgezondheid. Probeer deze gewoonten te vermijden of te verminderen om de gezondheid van uw tanden en tandvlees te beschermen.

5. Stel vragen aan uw tandarts

Aarzel niet om vragen te stellen tijdens uw periodieke controles. Uw tandarts is er om u te helpen en kan waardevolle informatie verstrekken over uw mondgezondheid en mogelijke behandelingen.

Een regelmatige periodieke controle bij de tandarts is van groot belang voor het behoud van een gezond gebit. Door vroegtijdige detectie van problemen en preventieve zorg kunnen ernstige complicaties worden voorkomen. Zorg ervoor dat u elke zes maanden een afspraak maakt voor een controle en volg de adviezen van uw tandarts op. Door een goede mondhygiëne te handhaven en gezonde gewoonten te volgen, kunt u genieten van een stralende glimlach en een optimale mondgezondheid. Heeft u nog meer vragen over periodieke controles bij Tandartspraktijk Amsterdam-Zuid of wilt u een afspraak maken voor een periodieke controle? Neem contact op met onze praktijk en ons vriendelijke team staat klaar om u te helpen.

bottom of page