top of page
Tandarts_Amsterdam_Zuid_logo_edited.png

Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het handhaven van een goede mondgezondheid kan vele voordelen bieden, zoals het voorkomen van tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere problemen die verband houden met de mond. Een mondhygiënist is een professional die gespecialiseerd is in het bieden van uitgebreide mondzorg en een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde mondhygiëne.

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een medische professional die gespecialiseerd is in het voorkomen en behandelen van mond- en tandvleesaandoeningen. Ze werken nauw samen met tandartsen en voeren taken uit zoals het reinigen van tanden, verwijderen van tandsteen en tandplak, en het geven van instructies voor een goede mondhygiëne.

Het belang van mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is van vitaal belang om de gezondheid van uw tanden en tandvlees te behouden. Hier zijn enkele redenen waarom mondhygiëne zo belangrijk is:

Preventie van tandbederf

Door regelmatig uw tanden te poetsen en tussen uw tanden te reinigen (interdentaal) kunt u tandplak en bacteriën verwijderen die tandbederf veroorzaken.

Beheersen van slechte adem

Slechte adem kan worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Een mondhygiënist kan advies geven over hoe u een frisse adem kunt behouden.

Onderhouden van gezond tandvlees

Een gezond tandvlees is essentieel voor sterke tanden en een stralende glimlach. Mondhygiënisten kunnen helpen bij het onderhouden van gezond tandvlees door middel van regelmatige controles en behandelingen.

Taken van een mondhygiënist

Mondhygiënisten voeren verschillende taken uit om de mondgezondheid te verbeteren:

Gebitsreiniging

Mondhygiënisten kunnen tandsteen veilig verwijderen met speciale instrumenten. Tandsteen is een harde substantie die zich vormt wanneer tandplak verkalkt.

Instructies voor goede mondhygiëne

Mondhygiënisten geven advies over de juiste technieken voor het poetsen van tanden en het schoonmaken tussen de tanden/kiezen. Ze leren u hoe u effectief voor uw mond kunt zorgen.

Behandeling van tandvleesaandoeningen

Als u last hebt van tandvleesaandoeningen, kan een mondhygiënist behandelingen uitvoeren om de gezondheid van uw tandvlees te verbeteren en verdere schade te voorkomen.

Het aanbrengen van beschermende middelen

Mondhygi​ënisten brengen speciale middelen aan, zoals fluoridebehandelingen en/of antibacteriële mondspoelmiddelen

Mondhygiëne tips voor thuis

Naast regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist, zijn er enkele belangrijke mondhygiëne tips die u thuis kunt volgen:

Poetsen van tanden

Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta. Vergeet niet om ook uw tong te reinigen.

Maak tussen uw tanden schoon

Gebruik floss, ragers of stokers om tussen uw tanden en kiezen schoon te maken.

Beperken van suikerinname

Beperk uw suikerinname, omdat suiker kan bijdragen aan tandbederf. Het maximaal geadviseerde voedingsmoment per dag is 7 maal.

Gezonde voeding voor een gezonde mond

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten en fruit, omdat dit bijdraagt aan een gezonde mond en tandvlees.

bottom of page