top of page
Schermafbeelding 2020-04-30 om 16.32.45.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de zenuw van een tand of kies dermate ontstoken is, dat deze niet meer uit zichzelf kan genezen. Vaak komt dit door een gaatje in de kies die de zenuw heeft aangetast. Maar het kan ook voorkomen na bijvoorbeeld een ongeluk waarbij de tand of kies een te harde klap heeft opgelopen. Hierdoor sterft de zenuw in de kies af en treedt er een ontsteking op.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk?


Een zenuwontsteking geeft vaak heftige pijnklachten. Hier blijft u uiteraard niet graag lang mee rondlopen.

Symptomen van een zenuwontsteking lopen uiteen van last met warmte en koude tot een drukkende en zeurende pijn in de kaak. Zelfs oorpijn en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van een ontsteking in de kaak.

Zodra u in de praktijk komt vanwege uw klacht, voeren we een aantal kleine testjes uit om goed duidelijk te krijgen van welke kies of tand u last heeft. Indien nodig, wordt er eerst een foto gemaakt. Naast dat deze foto nodig kan zijn om de juiste diagnose te stellen, kan de tandarts goed kan zien hoe de wortelkanalen lopen en hoe lang ze zijn.

Na het geven van de verdoving wordt er bovenin de tand of kies een gaatje geboord om bij de wortelkanalen te komen.

Daarna worden de kanalen met vijltjes wijder gemaakt, om zo goed toegang te krijgen tot de wortelpunt. Tussentijds wordt het slijpsel goed weggespoeld met een desinfecterend spoelmiddel om de bacteriën te doden. De kanalen worden gedroogd en vervolgens opgevuld met rubberen stiftjes en cement. Uiteindelijk wordt de kies weer afgesloten met een vulling.

Soms wordt de behandeling pas tijdens een tweede afspraak helemaal afgemaakt. Dit komt voor als er een ernstige ontsteking aanwezig is. Vaak is het dan beter om de kies eerst af te sluiten met een noodvulling en een kalmerend medicijn. Bij de volgende afspraak is de ontsteking dan al voor een deel weggetrokken. We kunnen dan rustig de wortelkanalen definitief opvullen. Houdt er rekening mee dat de pijn soms niet gelijk helemaal weg is. Het kan nog een week pijnlijk blijven, maar daarna moet de pijn wel geheel weg zijn.

Wortelkanaalbehandeling: Onze diensten
bottom of page